sobota, 30 marca 2013

Tradition de Hammam - maska na twarz i włosy z glinką marokańską


     Maseczka z glinki marokańskiej Tradition de Hammam jest dość znana, jak sądzę. Produkt ten, jak również cała linia kosmetyków z tej serii dostępna jest w sieci sklepów Yves Rocher od lat. Maski używam od ponad dwóch lat i aż sama jestem zaskoczona że piszę o niej dopiero teraz, ponieważ szczerze ją uwielbiam. Bez jakiejkolwiek przesady mogę powiedzieć, że jest to moja ulubiona maska spośród wszystkich jakich kiedykolwiek używałam




     Ale zacznijmy od początku! Jeśli jakimś cudem ktokolwiek z Was nie miał do czynienia z serią Tradition de Hammam, TUTAJ możecie zapoznać się z produktami wchodzącymi w jej skład. Jak zauważycie nie są to najtańsze kosmetyki, zatem każde z Was będzie musiało rozważyć czy jesteście skłonni wydać tych kilka złociszy więcej na ten czy inny produkt.

     

Dostępność: 
Sklepy Yves Rocher, internet

Cena: 
35zł

Pojemność: 
100ml

Trwałość:
Około 6 miesięcy od otwarcia.

Opakowanie:
Wygodna  miękka tuba, stojąca na zamknięciu, dzięki czemu łatwo zużyć produkt do samego końca. Ciekawy, przyciągający wzrok projekt graficzny - cała seria ma z resztą bardzo przyjemne wizualnie opakowania, utrzymane w złoto-brązowej, neutralnej kolorystyce, ozdobione tu u ówdzie grafika nawiązującą do orientu.



Konsystencja:
Leciutko wodnista glinka z drobinkami. Warto wstrząsnąć produkt przed życiem, aby połączyć wszystkie składniki zanim otworzymy tubę. Jeśli tego nie zrobimy, może czekać nas niespodzianka w postaci wyciekającej "wody", czy też zdecydowanie zbyt gęstego "błota".

Zapach:
Bardzo charakterystyczny dla całej serii, orientalny, ale nie męczący. Dla mnie szalenie przyjemny, jednak wiem, że są osoby, którym przeszkadza (co w sumie jest dla mnie zaskakujące :P ).

Aplikacja i działanie:
     Produkt nakłada się jak tradycyjne maseczki. Tę konkretną można stosować również na włosy, jednak  szczerze mówiąc nie robię tego, ponieważ zużywam jej wtedy dużo, dużo więcej, a szkoda mi jej. Poza tym, na włosy nakładam raczej oleje niż glinkę. Producent zaleca używanie maseczki 1-2 razy w tygodniu. Należy nałożyć ją na około 5 minut, po czym zmyć. Ja trzymam ją zazwyczaj 10 minut, albo trochę dłużej. Maseczka stosunkowo szybko wysycha na twarzy, dając uczucie lekkiego ściągnięcia - w żadnym razie nie jest to niemiłe wrażenie!

     Jak działa? Koi skórę, lekko zwęża pory, matuje (!) - naprawdę matuje. Mam mieszaną cerę, z dość aktywną strefą T, więc wszystko to, co ściąga z niej nadmiar sebum witam z szerokim uśmiechem. W dodatku po zmyciu maseczki z twarzy skóra staje się miękka, gładka, odświeżona, ponadto daje się odczuć bardzo lekki efekt chłodzący. Za każdym razem po jej użyciu dotykam dłońmi twarzy - taka jest miękka i miła w dotyku.

     Niewiele jest kosmetyków do których wracam regularnie, a już na palcach jednej  ręki jestem w stanie wyliczyć te, które towarzyszą mi latami. To właśnie jeden z nich.


Zaczęło się od próbki otrzymanej za 1zł do innych zakupów. Użyłam i przepadłam!

Skład:
Ekspertem nie jestem w żadnym razie, nie mniej to co widzę podoba mi się!


Aqua - woda, rozpuszczalnik.

Morocan Lava Clay - Glinka Ghassoul (Rassoul lub Rhassoul). W bezpośrednim tłumaczeniu z arabskiego znaczy: “ta która czyści”. Współcześnie stosowana jest w zabiegach SPA w ekskluzywnych ośrodkach na całym świecie, w kosmetyce, dermatologii oraz farmakologii. Występuje tylko w jednym miejscu na świecie. Jest to pasmo gór Atlas w północno-zachodniej części Maroko (rejon miasta Fez). Jest ona wydobywana ręcznie, zgodnie z tradycyjnymi metodami. W kosmetyce używana jest także jako komponent szamponów, mydeł i żeli pod prysznic. Została doceniona przez dermatologów ze względu na swoje właściwości oczyszczające i regulujące wydzielanie sebum, a przede wszystkim za zbawienny wpływ w leczeniu trądziku. Oczyszcza pory, usuwa stary naskórek, sprawiając, że skóra wygląda zdrowo, jest gładka i napięta.

Kaolin - jest glinką, która bardzo często występuje w naturze. Drobno zmielony kaolin stanowi bazę pudrów oraz służy jako transparentny, biały pigment. Pęcznieje w wodzie i służy jako baza maseczek z glinki. Jest wykorzystywana w produkcji preparatów kosmetycznych przeznaczonych do pielęgnacji skóry suchej i delikatnej. Kaolin łagodnie oczyszcza i odżywia skórę, a jednocześnie działa odświeżająco. Likwiduje martwe komórki i stymuluje regenerację tkanek.

Rosa Damascena Flower Distillate - Rosewater – Woda Kwiatowa z Róży Damasceńskiej -produkt uboczny destylacji świeżych płatków róż. Ten hydrosol lub woda kwiatowa jest naturalnym środkiem nawilżającym oraz antydrażniącym. Wykorzystana w kosmetykach od X wieku, jest doskonałym środkiem łagodzącym dla skóry suchej i delikatnej.

Alcohol Denat - alkohol denaturowy, rozpuszczalnik. Otrzymywany poprzez fermentacje węglowodanów lub syntetycznie z ropy naftowej. Tonizuje, oczyszcza, odświeża. Może wysuszać skórę.

Zea Mays Starch – Skrobia kukurydziana - Jest jednym z najszerzej stosowanych organicznych wypełniaczy kosmetycznych. Znajduje się w wielu kosmetykach gotowych, szczególnie w pudrach matujących. Skrobia kukurydziana jest półprzeźroczysta, w zależności od odmiany ma barwę od białej do żółtawej. Ma silne właściwości adsorpcyjne, doskonale wchłania sebum i wilgoć ze skóry. Podobnie jak puder ryżowy jest polecana do cery tłustej lub mieszanej z nadmierną produkcją sebum. Skóra po aplikacji skrobi staje się matowa, gładka i miękka. Pomimo, że nie jest najpopularniejszym półproduktem kosmetycznym ma swoje zwolenniczki, które za nic nie zamieniłyby jej na inne rodzaje skrobi np. ryżową. Poprostu w przypadku ich cer zdała egzamin i poradziła sobie z błyszczeniem niesfornych partii twarzy. Stosowana do cery suchej lub normalnej może powodować jej wysuszanie, więc należy dodawać jej do kosmetyków rozważnie lub wcale. Podobnie jak puder ryżowy i kaolin może "bielić". W takich przypadkach należy wypróbować jeden z nich, gdyż zazwyczaj nie zdarza się, aby u jednej osoby wszystkie trzy półprodukty dawały taki efekt. Może być stosowana jako składnik primerów, podkładów, pudrów i róży (bronzerów).

Magnesium Aluminum Silicate - krzemian magnezowo-aluminiowy, nieorganiczny składnik konsystencjotwórczy. Kosmetyki z tym składnikiem dobrze rozprowadzają się na skórze pozostawiając ją przyjemnie gładką.

Glycerin - Naturalna gliceryna jest uzyskiwana przez zmydlanie tłuszczy roślinnych, głównie tłuszczu kokosowego. Gliceryna w naturalny sposób osłania skórę, przenikając do przestrzeni międzykomórkowych, gdzie wiąże ilość wody niezbędną do zachowania prawidłowego nawilżenia skóry. Ma doskonałe właściwości łagodzące, skutecznie nawilża przesuszoną skórę ze skłonnościami do pierzchnięcia nadmiernie wysuszoną. Wygładza, poprawia elastyczność, reguluje procesy prawidłowej odnowy naskórka.

Argania Spinosa Oil - olej arganowy, nazywany jest "płynnym złotem" i zaliczany do jednych z droższych olejów na świecie, głównie ze względu na jego ograniczoną dostępność (wyłącznie niewielkie tereny Maroko) oraz pracochłonny proces pozyskiwania.

Cetyl Alcohol - alkohol cetylowy, emolient. Należy do alkoholi tłuszczowych i jest zupełnie niedrażniącym środkiem zmiękczającym, natłuszczającym i wygładzającym skórę, jak również stabilizującym emulsje.

Propylene Glycol - glikol propylenowy, humektant - zapobiega krystalizacji (wysychaniu) masy kosmetycznej przy ujściu butelki, tuby itp. Wspomaga działanie konserwujące poprzez obniżenie aktywności wody, która jest doskonałą pożywką dla drobnoustrojów. Substancja nawilżająca skórę. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, dzięki czemu pełni rolę promotora przenikania - ułatwia w ten sposób transport innych substancji w głąb skóry.

Ceteth-20 – (Alkohol cetylowy oksyetylenowany 20 molami tlenku etylenu); Substancja myjąca - usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów. Emulgator O/W, składnik umożliwiający powstanie emulsji. Emulsja to forma fizykochemiczna, która powstaje przez połączenie (wymieszanie) fazy wodnej z fazą olejową. Przykładem emulsji kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy. Substancja pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany w mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi. Pełni rolę modyfikatora reologii (czyli poprawia konsystencję) w preparatach myjących, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne, dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli. Ponadto pełni rolę solubilizatora, czyli umożliwia wprowadzanie do roztworu wodnego substancji nierozpuszczalnych lub trudno rozpuszczalnych w wodzie, np. kompozycje zapachowe, wyciągi roślinne, substancje tłuszczowe.

Mica - Łyszczyk minerał naturalny, który ze względu na swoją krystaliczną strukturę można rozwarstwić na cieniutkie płytki. Użyty w pudrach i preparatów do makijażu łyszczyk nadaje im połysk. Powleczony dwutlenkiem tytanu daje pigmenty z efektem perłowego połysku. Optycznie wygładzając skórę ukrywając nierówności.

Parfum – substancja zapachowa.

Cellulose Gum - pochodna celulozy, składnik konsystencjotwórczy, wypełniacz, adsorbent.

Methylparaben - najlepiej przebadany konserwant, najbezpieczniejszy. Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed nadkażeniem bakteryjnym, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np.nabierając krem palcem).
W produkcie może go być maksymalnie 0,4 %. Stosowany w kosmetyce, żywności i lekach.

Acrylates/c10-30 Acryl Acrylate Crosspolymer - poliakrylan, zagęstnik, nadaje pożądaną konsystencję kosmetyku, stabilizator emulsji.

Cocamidopropyl betaine - Substancja myjąca - usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów.  Substancja bardzo łagodna dla skóry i błon śluzowych, łagodzi ewentualne działanie drażniące anionowych substancja powierzchniowo czynnych. Substancja pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany w mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi. Pełni rolę modyfikatora reologii (czyli poprawia konsystencję) w preparatach myjących, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne, dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli. Kokamidopropylobetaina jest bezpiecznym składnikiem stosowanym przede wszystkim w produktach spłukiwanych. Ze względu na właściwości myjące nie ma zastosowania w produktach pozostających na skórze. Dlatego przeprowadzone testy bezpieczeństwa odnośnie tej substancji nie są wystarczające, aby stwierdzić, że Kokamidopropylobetaina nie powoduje podrażnień w produktach niespłukiwanych.

Allantoin - alantoina, stosowana od dawna jako czynnik gojący i kojący, likwiduje podrażnienia i stany zapalne, przyspiesza odnowę tkankową, przyspiesza ziarninowanie uszkodzonej tkanki i ułatwia bliznowacenie, zmiękcza i plastyfikuje warstwę rogową naskórka, pomaga w usuwaniu zrogowaceń.

Ethylparaben - konserwant. Pochodzenie chemiczne. Działa w słabym kwaśnym zakresie (wartości pH) przeciw drożdżom i pleśni, mniej skuteczny przeciw bakteriom. Może wywoływać alergie. Składnik zaburzający gospodarkę hormonalną.

Tocopheryl Acetate – substancja aktywna, antyoksydant. Syntetyczna witamina E. Zwalcza wolne rodniki, wygładza zmarszczki, sprawia, że skóra jest elastyczna i dobrze nawilżona. Dla każdego typu skóry, ze wskazaniem dla cer dojrzałych i uszkodzonych słońcem. Działa hamująco na zapalenia i leczniczo, ale nieco mniej, niż czysta witamina E.

Propylparaben - konserwant. Pochodzenie chemiczne. Działa przeciwbakteryjnie.
Składnik zaburzający gospodarkę hormonalną.

Tetrasodium EDTA (wersenian czterosodowy) - Przyjmuje się, że EDTA stosowany w niskich dawkach jest nieszkodliwy dla organizmu. Jednak w dużym stężeniu, jest substancją drażniącą skórę i błony śluzowe. Szczególnie groźny jest w formie rozproszonej w powietrzu. Sole kwasu EDTA rozpylone w naszym otoczeniu, mogą powodować nieżyt spojówek, kaszel oraz duszności. Dlatego też, warto unikać EDTA zawartych w kosmetykach w aerozolu.
W połączeniu ze związkami azotowymi, EDTA tworzy nitrozaminy, które mają działanie rakotwórcze.
Kosmetyków z EDTA nie należy stosować zwłaszcza wtedy, gdy przyjmujemy leki zawierające cynk, żelazo, miedź, glin, ołów i bizmut. Wynika to przede wszystkim z faktu, iż EDTA ma działanie wiążące metale ciężkie. Odradza się również stosowanie kosmetyków z EDTA w przypadku zażywania antybiotyków.

CI 77491 - pigment, iron oxide, żółty tlenek żelaza.

CI 77492 - tlenek żelaza (czerwony).

CI 77499 - tlenek żelaza (czerwonobrązowy).

CI 77891 - Titanium dioxide, dwutlenek tytanu (biały), barwnik stosowany
w kosmetykach naturalnych.

CI 77163 - barwnik


Czy kupię ponownie:
Zdecydowanie i bezsprzecznie TAK!


Używałyście kiedyś tej maseczki? A może miałyście do czynienia z innymi produktami z serii Tradition de Hammam?

Pozdrawiam,
Katalina :*